0

Materialen gids: de verschillende materialen uitgelegd

In deze materialen gids kun je alles lezen over de eigenschappen van het materiaal waarvan jouw erotische product is gemaakt. Want naast de technische specificaties van jouw sextoy is ook het gebruikte materiaal belangrijk om rekening mee te houden!


Materialen gids: alles over de materialen en hun eigenschappen waarvan jouw erotische product gemaakt is

ABS plastic

De goedkopere sextoys zijn vaak gemaakt van ABS plastic, een mooi voorbeeld is de classic vibrator die ook enorm geschikt is voor beginners. ABS is glad, hard en niet-poreus plastic dat vrij is van phtalaten (weekmakers) en is dus lichaamsveilig. Dankzij het gladde materiaal worden trillingen goed doorgegeven. Bijkomend voordeel is dat dit sextoys gemaakt van dit materiaal gecombineerd kunnen worden met alle soorten glijmiddelen. 

 

Siliconen

Ben je op zoek naar een seksspeeltje dat langer meegaat en daarom wat meer geld mag kosten, dan is de kans groot dat het gemaakt is van siliconen. Siliconen is een flexibel en zacht materiaal, maar kan ook stevig zijn. Het materiaal geeft trillingen goed door en neemt makkelijk de lichaamstemperatuur aan. Siliconen is niet-poreus en is daarom goed schoon te houden met een toycleaner en water.

Sextoys gemaakt van siliconen hebben wel een nadeel: gebruik het alleen in combinatie met een glijmiddel op waterbasis. Een siliconen glijmiddel tast de siliconen van je sextoy aan.

 

TPE en TPR

Dit bijzondere, stevige en lichaamsveilige materiaal is een combinatie van rubber en plastic. De afkortingen staan dan ook voor: Thermoplastic Elastomeer en Thermoplastic Rubber. Het verschil tussen TPE en TPR? Weinig. Zowel TPE en TPR nemen de lichaamstemperatuur makkelijk over en erotische producten die van dit materiaal gemaakt zijn, zijn daarom erg prettig in gebruik. Het grootste verschil is dat TPR steviger is dan TPE. Daarom wordt dit materiaal vaak gebruikt voor dildo's. TPE is zachter en voelt daardoor meer aan als huid. Dit materiaal wordt dan ook vaak gebruikt voor masturbators.

Waar je wel rekening mee dient te houden is dat TPE/TPR poreus is. Het grondig reinigen van je sextoy met wat toycleaner en water is dan extra belangrijk, zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen. Voor extra onderhoud is het gebruik van een onderhoudspoeder aan te raden. Wil je graag glijmiddel gebruiken in combinatie met TPE/TPR? Gebruik dan een glijmiddel op waterbasis.

 

Latex

Latex ken je waarschijnlijk van de fetisj-kleding en condooms. Maar wist je dat latex ook gebruikt wordt voor opblaasbare dildo's? Latex is een superelastisch natuurlijk materiaal, gemaakt van rubber. Dat zorgt in het geval van kleding voor een perfecte pasvorm! Sommige mensen zijn helaas allergisch voor latex, let daarom goed op als je voor het eerst een erotisch product van latex gebruikt. Latex is een poreus materiaal en dient daarom na gebruik goed gereinigd te worden met toycleaner en water. Bij producten gemaakt van latex kan gebruik worden gemaakt van glijmiddelen op water- en siliconenbasis. Tip: Heb je moeite met het aantrekken van jouw latex kleding? In het blog over onze latex damescollectie vind je tips! 

 

Datex

Voor kleding wordt vaak gebruik gemaakt van het materiaal datex. Datex kleding is gemaakt van latex en stof. Het grootste voordeel van latex is dat het een prachtige pasvorm heeft, het lijkt een beetje op een tweede huid. Maar dat is ook gelijk het nadeel van latex, want het aantrekken van latex kleding kan een behoorlijke uitdaging zijn, omdat het vaak aan de huid blijft plakken. Daarom is datex kleding aan de binnenzijde voorzien van een laagje stof, wat het aantrekken van het kledingstuk vele malen makkelijker maakt. Kortom, je hebt met datex kleding wel de voordelen van latex, maar niet de nadelen.

 

Glas

Glazen sextoys zijn niet buigzaam, maar hard en stevig. Dit materiaal is een aanrader voor mensen die graag spelen met warme en koude temperaturen (temperature play). Aangezien glazen seksspeeltjes gemaakt zijn van pyrex glas, breken ze veel minder snel dan normaal glas zou doen. Gebruik ze wel altijd met beleid, want ook pyrex glas kan uiteindelijk breken, zij het in grote stukken. Controleer een seksspeeltje van glas ook altijd goed op gebreken voordat je ermee aan de slag gaat. Glazen sextoys zijn vaak wel duurder in aanschaf, maar gaan lang mee. Vaak zijn deze toys door hun mooie design ook nog eens een lust voor het oog. Het materiaal is hypo-allergeen, niet-poreus en te combineren met alle glijmiddelen. 

 

Metaal

Net als glazen speeltjes zijn metalen seksspeeltjes stevig, hard en zwaar. En ook metalen sextoys, van bijvoorbeeld aluminium of roestvrij staal, zijn te gebruiken om te spelen met warme en koude temperaturen. Metaal is een glad, niet-poreus materiaal en daarom goed te reinigen. Te combineren met alle soorten glijmiddel, tenzij anders aangegeven.

 

Wil je niks missen? Like dan ook de LateNightToys Facebookpagina!